24/8/2011 tarihli ve 28035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, 27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1/1/2018 itibariyle yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile yürürlülükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelik ile düzenlenen önemli başlıklar şu şekildedir;

*“ambalaj atıkları” konusundaki tanımlamalar genişletilmiştir.

*Yetkili mercilerin aynı konu için ayrı ayrı başlıklarda tanımlanan görev ve yetkileri birleştirilerek aynı ve benzer konuları içeren+ maddeler tek bir kalemde birleştirilmiştir.

*Depozito/iade uygulamasına ağırlık verilmiştir.

*Geri kazanım hedeflerine plastik torba(çok hafif plastik torbalar hariç) kullanımının azaltımı da eklenmiş ve oranları belirlenmiştir.

*Ambalaj üretiminde geri dönüştürülmüş madde ve malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirilmiş ve bu maddelerin üretimde kullanım oranları belirtilmiştir.

*Ambalaj atıklarına ilişkin kadar yapılan bildirimlerin Şubat ayı yerine Mart ayı sonuna kadar yapılması belirlenmiştir.

*Ambalaj atıkları konusunda gerek eğitim çalışmaları gerekse yönetim planları hususlarında ilgili tarafların iş birliği içerisinde hareket etmesi ve bilicin oluşturulması adına yeni maddeler eklenerek yükümlülükler düzenlenmiştir.

*Ambalaj atığı üreticilerine görev ve yetki tanımlanmıştır.

*2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait geri dönüşüm oranları yeniden düzenlenmiştir.

*Geri kazanım hedefine ulaşılamaması durumunda belgelendirilemeyen miktarın % 10 fazlası eklenmesi yerine eksik kalan miktar bir sonraki yıla eklenmesi gerçekleştirilecektir.

*Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk tanımlaması yapılmıştır.

*Ambalaj atıkları sanayi bölgesinde kalıyor ve ambalajlarını cinsine göre ayırıyor ise ister lisanslı bir firmaya, isterse belediyenin toplama sistemine verilebilir. Belediye sınırları içerisinde olan diğer kuruluşlar yine belediyeye vermekle yükümlülerdir.

Yeni yönetmelikle poşet kullanımına ilişkin düzenlemeler ve ambalaj üretiminde geri dönüştürülmüş madde ve malzemelerin kullanımının zorunlu hale getirilmiş olması gerek sanayi kuruluşlarını gerek evleri etkileyen köklü değişikliklerdendir.  Bu sayede naylon poşetler yerini daha uzun vadede kullanabilinecek bez alışveriş torbalarına bırakabilir ve pazar günü kahve eşliğinde okunan gazeteler; yemek sonrası içilen maden sularının şişeleri; kahvaltıda yenilen sandviçlerin poşetleri yeniden karşımıza çıkabilir. Üretilen atıklar dönerse sizindir J