ATIK GETİRME MERKEZİ

Kaynağında ayrı toplanan atıkların geri kazanıma ve/veya bertarafa gönderilmesi amacıyla bırakıldığı merkezlerine ATIK GETİRME MERKEZİ denir.

Atık getirme merkezleri; 1 inci sınıf atık getirme merkezi, 2 nci sınıf atık getirme merkezi ve 3 üncü sınıf atık getirme merkezlerinden oluşur:

a) 1. sınıf atık getirme merkezi; Belediyeler, mahalli idare birlikleri ve büyükşehirlerde ilçe belediyeleri tarafından kurulması zorunlu olan ve bu belediyeler tarafından kurulan/kurdurulan ve işletilen/işlettirilen merkezler.

b) 2. sınıf atık getirme merkezi; Alışveriş merkezleri tarafından kendi mülkiyet alanları içinde kurulan/kurdurulan ve işletilen/işlettirilen merkezler

c) 3. sınıf atık getirme merkezi; Satış noktaları, iki yüz konut ve üzeri siteler, organize sanayi bölgeleri, havaalanları ve kampüsü olan üniversiteler tarafından kendi mülkiyet alanları içinde kurulan ve işletilen merkezler.

Atık getirme merkezlerine mutfak atıkları, park ve bahçe atıkları, inşaat ve yıkıntı atıkları, endüstriyel atıklar, tıbbi atıklar, patlayıcı ve radyoaktif atıklar kabul edilmez. Kabul edilebilir atıklar;

ü  Kağıt-karton

ü  Plastik

ü  Metal

ü  Cam

ü  Ahşap

ü  Giysi ve tekstil

ü  Kurşunlu piller

ü  Pil ve akümülatörler

ü  Flöresan lambalar

ü  Elektirikli Elektronik ekipmanlar

ü  Sitotoksik ve sitostatik ilaçlar

ü  Sıvı ve katı yağlar

ü  Hacimli atıklar ile ömrünü tamamlamış lastikler

*Evlerden kaynaklı tehlikeli atıklar

Atık Getirme Merkezi Tebliği’nin yayımı tarihi itibariyle Ek-6 da belirtildiği gibi büyükşehir belediyesi olan illerde ilçe belediyeleri, diğer illerde il ve ilçe belediyelerinden;

a) I. Kademede olanlar iki yıl,

b) II. Kademede olanlar üç yıl,

c) III. Kademede olanlar dört yıl,

içerisinde 1. sınıf atık getirme merkezlerini kurmakla yükümlüdür.

 Mevcut atık getirme merkezleri, Atık Getirme Merkezi Tebliğindeki şartlara bir yıl içerisinde uyum sağlamak ve bu şartları sağladığına dair il müdürlüğünden onay yazısı almakla yükümlüdür.